Gorušica

Gorušica (žgaravica) je simptom koji se ispoljava osećajem peckanja ili žarenja (paljenja) iza donjeg dela grudne kosti, sa mogućnošću širenja kroz jednjak do grla. Nastaje kao posledica nadražaja sluzokože jednjaka želudačnom kiselinom.
Procene su da oko 7% opšte populacije ima gorušicu svakodnevno, a 15% bar jednom nedeljno.

Gorušica kod trudnica

Gorušica je jedan od najčešćih gastrointestinalnih simptoma kod trudnica, posebno tokom trećeg trimestra. Utvrđeno je da se gorušica povećava tokom gestacionog perioda, a njena učestalost je u prvom trimestru oko 22%, u drugom trimestru oko 39% , dok u trećem trimestru, i do 72%.

Uzrok tome mogu biti hormonalne promene (progesteron) i pritisak na stomak koji je prouzrokovan rastom bebe, a ne, kao po narodnom verovanju, sa rastom kose kod bebe.

Obično, gorušica tokom trudnoće prolazi ubrzo nakon porođaja. Međutim, pogoršanje u smislu pojave gastroezofagealne refluksne bolesti je signal za reagovanje modifikovanjem životnih navika, promenom u ishrani i primenom lekova iz grupe antacida. Faktori rizika za gorušicu u trudnoći uključuju gestacijsku starost, prisustvo gorušice u prethodnoj trudnoći i multiparitet. Indeks telesne mase pre trudnoće, dobitka na kilaži tokom trudnoće ili rasa ne utiču na pojavu gorušice, a starije majčino doba izgleda kao da ima zaštitni efekat. Dakle, gorušica je toliko česta tokom trudnoće da je smatraju i pacijenti i akušeri normalnom pojavom tokom zdrave trudnoće.

Nadutost

Nadutost je nelagoda koja se opisuje kao osećaj prepunjenosti i napetosti u želucu. Vrlo je često posledica lošeg varenja hrane, kao i gutanja vazduha prilikom jela i pića.

Ove tegobe se javljaju najčešće kod osoba sa hroničnim zapaljenjem želuca, ali dodatni faktori koji mogu uticati na nastanak simptoma su:

 • Emocionalna napetost
 • Pušenje
 • Gutanje vazduha prilikom jela i pića
 • Ležanje na stomaku nakon jela
 • Pojačan pritisak u želucu (tesna odeća, prepunjen želudac)
 • Trudnoća
 • Gojaznost
 • Zloupotreba alkohola
 • Upotreba ljute, začinjene hrane
 • Želudačna kila
 • Primena određenih lekova

Gastroezofagelna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealni refluks (GER) je definisan kao nevoljno vraćanje želudačnog (kiselog) sadržaja u jednjak.  To je normalan, fiziološki proces, koji se dešava nekoliko puta u toku dana kod odojčadi, dece, adolescenata i odraslih, izazivajući nekolicinu ili nikakve simptome.

Ukoliko su simptomi prisutni predstavlja se kao patološko stanje nazvano Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), izazivajući simptome i komplikacije koje mogu biti povezane sa ozbiljnim oboljenjima.

Drugim rečima, GERB je refluks povezan sa oštećenjem sluzokože ili simptomima koji su dovoljno jaki da negativno utiču na kvalitet života:

 • gorušica
 • vraćanje sadržaja u jednjak
 • hronični kašalj
 • otežano gutanje
 • bol u grudima

GERB-a se javlja kod 9% – 43% opšte populacije, koja ima klasičniji simptom, gorušicu najmanje jednom nedeljno  ili jednom mesečno.

Dispepsija

Dispepsija (indigestija ili otežano varenje) je termin koji označava osećaj nelagodnosti ili bolova u predelu gornjeg dela trbuha. Bolovi se mogu javiti i spontano prestati, ali su uglavnom stalno prisutni u određenom stepenu.

Simptomi dispepsije se mogu javiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Često je dispepsija vezana za način života i može biti pokrenuta prekomernim ili brzim unosom hrane, masnom ili začinjenom hranom, konzumiranjem previše kofeina, alkohola, čokolade ili gaziranih pića, pušenje, anksioznost, određeni antibiotici, analgetici ili preparati gvožđa.

Dispepsija može biti funkcionalna i organska. Funkcionalna dispepsija je izraz za simptome koji se ponavljaju i znake otežanog varenja koji nemaju očigledan uzrok. Organska dispepsija se javlja kao simptom drugih bolesti digestivnog trakta.

Treba imati na umu da, ukoliko se simptomi ubrzo vraćaju ili potraju i postepeno dobijaju hroničan tok, zahtevaju adekvatan pregled lekara radi postavljanja dijagnoze i davanja neophodne i odgovarajuće terapije spram utvrđenog uzroka.