Sočni kolač od maka bez brašna i šećera idealna je poslastica za ove hladne dane! Pravi se za manje od 10 minuta, u jednoj činiji, bez mnogo truda i vremena. Zdravo, ukusno, brzo, lako, bez glutena… Kolač kome ljubitelji maka neće odoleti!
Sastojci:
200 g mlevenog maka
1 kašičica praška za pecivo
200 ml šolja jogurta (posna verzija – koristite biljno mleko ili sojin jogurt)
2 jaja (posna verzija – 3 kašike čia semena)
100 ml ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo – po izboru)
150 ml meda (zamen – brezin šećer, agavin sirup, agavin sećer)
2 srednje slađe jabuke – oljuštiti i narendati
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni (bez ventilatora). Posudu u kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
U jednoj činiji umutite sve vlažne sastojke: jaja, jogurt, med, ulje. Dodajte mak koji ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo. Lepo sve umešajte pa u tu smesu direktno narendajte jabuke. Izlijte smesu u posudu koju ste pripremili i pecite 45-55 minuta na 180 stepeni.
Napomena: Vreme pečenja zavisiće od vaše rerne i dubine posude u kojoj pečete kolač. Posle 30 minuta, proverite kakvo je stanje – ubodite čačkalicu u sredinu kolača. Kolač je gotov kada je čačkalica suva.
Da bude još ukusniji: po želji topli kolač možete preliti istopljenom crnom čokoladom.
Javite nam putem Instagrama @goodwill_rs ili naše Facebook stranice, ako isprobate recept!